Kultur og klima i Tromsø

0324

Med sin spesielle geografiske posisjon, rike historie og nordiske klimaet kan Tromsø lett kalles for Nord-Norges kulturelle hovedstad. Tromsøværingene hater å sitte hjemme – kanskje dette er grunnen til de utallige barene og restaurantene i byen. Det er ikke bare lokalbefolkningen som nyter det gode tilbudet når det kommer til utelivsbransjen. Nesten ti tusen studenter bor i byen og studerer på Tromsø Universitet. Det gir ekstra fart i bylivet og presser prisene nedover mens hele landet gir etter for sinnsyke prisstigninger.

Kultur

Den lille byen kan invitere på teater og kino, titalls gallerier og et eget museum rettet mot Nordnorsk kulturarv. Går man tilbake til utelivet, må festivalene nevnes. Det finnes neppe noen anne by i Norge som arranger like mange festivaler per innbygger som Tromsø. Festivalene i byen deles som regel i to grupper – den ene er sommerfestivalene, når været er på sitt beste og folk kan kle av seg ettersom musikken dundrer i vei. Den andre gruppen er vinterfestivalene, som byr på endeløs morro i de kalde vinternettene. Det blir aldri særlig lyst om vinteren og dermed kan man gjemme seg i mørket så og si døgnet rundt. Nordlys er et vanlig syn – dermed Nordlysfestivalen, som går av stabelen den siste helga i januar hvert år. Tromsø Internasjonale Filmfestival er en annen stor begivenhet som årlig samler titusener av mennesker. Buktafestivalen på stranda om sommeren, Ølfestivalen om høsten og den magiske jazzfestivalen i november. Sistnevnte fortjener en egen spalte i verdenshistorien. Så fort mørket setter seg over Tromsø, settes Barentsjazz i gang. Festivalen er godt kjent i Europa og tusenvis av mennesker farter hit hvert år for å nyte god musikk under nordlysets vakre dans på natthimmelen. Døgnvillfestivalen er nok mest kjent blant unge mennesker i Norge og omegn – hit kommer kjente artister fra hele verden for å underholde studenter og andre i tre vanvittig festlige dager. Har man kommet til Tromsø på en romantisk helgetur, er man veldig uheldig om Døgnvillfestivalen er i gang akkurat da.

Nordens Paris

I over hundre år har Tromsø blitt kalt «Nordens Paris». Grunnen til dette er meget utydelig, da byen ikke ligner på Paris på noen som helst måte. Forklaringen til dette kan være tromsøværingenes gode økonomi gjennom historien og sjøforbindelsene med Europa – på en tid da resten av Norge var lutfattig og spiste poteter og vann til middag, kunne tromsøværingene unne seg moteklær fra Frankrike som de fikk kjøpt fra de utallige båtene som stakk innom byen. Tromsø er kanskje ingen sommerby, med temperaturer som sjeldent stiger over tyve grader, men varmen i byen kan kjennes overalt. Den geografiske beliggenheten gir også ganske milde vintre – det blir sjeldent kaldere enn minus ti, noe som gjør byen til et perfekt tilholdssted under polarnettene. Omringet at vakre fjell og nydelige fjorder som nordlyset kan speile seg i. Tromsø er et uforglemmelig sted. Magien i luften vil tine de kaldeste hjerter og lokalbefolkningens godhet vil huskes og minnes av alle besøkende.

Privacy Policy